WAT VAN JOU IS - Garth Greenwell (Atlas Contact, 2016, vertaald door Adriaan Krabbendam)Edward: Wat van jou is vertelt het verhaal van de liefde van een docent voor een jongensprostitué. De docent is een jonge Amerikaan, die in Sofia, Bulgarije, gestationeerd is, en de escortjongen is Mitko, die vooral geld, maar ook soms intimiteit nodig lijkt te hebben. Het boek is gebaseerd op Garth Greenwells eigen ervaringen.
Ik schreef hierboven dat het over een liefde gaat, maar obsessie is een juister woord. Ik vond het niet altijd makkelijk om me in te leven in de verslaving van de verteller voor Mitko. Het middenstuk van het boek – dat niet over Mitko gaat, maar over het verleden van de ik-figuur, en vooral over zijn vader – maakt veel goed. Dat is meeslepend geschreven en brengt een mooie, diepere laag aan onder de hang van de hoofdpersoon naar onmogelijke liefde. Al met al had Wat van jou is (oorspronkelijke titel: What belongs to you) wat bladzijden nodig om te overtuigen, maar uiteindelijk bevielen me de precisie en de setting.
Garthwell schreef hiervoor alleen nog een tot nu toe onvertaalde novelle (die wel verwant moet zijn, want de titel ervan is Mitko), maar hopelijk komt er nieuw werk. Dat zal ik dan zeker willen lezen. Pim, jij?

Pim: Ja, als er nieuw werk komt, ga ik dat zeker lezen. Stiekem hoop ik – en jij vast ook – dat hij aan het middenstuk over zijn vader nog een hele roman gaat wijden. Maar dat zal vast niet zo mogen zijn. Het verhaal over Mitko is ook erg intrigerend, maar ik liep tegen hetzelfde probleem aan als jij: het is nét niet geloofwaardig genoeg. Je begrijpt de docent en zijn geobsedeerde verliefdheid niet: waarom is hij zo aangetrokken tot deze jongen? De roman geeft geen antwoord op deze vraag en had dat eigenlijk wel moeten doen. Gelukkig heeft de roman nog genoeg om voor een fijne leeservaring te zorgen; mooie sfeerbeschrijvingen van Bulgarije en hoe het is om daar als buitenstaander te leven. Wat Greenwell geweldig goed kan, is je het gevoel geven dat je daar bent. Een mooi voorbeeld is de ontmoeting met Mitko, tijdens het lezen van die scène sta je zelf in dat smerige toiletgebouw. Daarom hoop ik ook dat er nog een roman komt, die verdient dan vast weer een plekje op onze site.

Reacties