ARISTOTELES & DANTE ONTDEKKEN DE GEHEIMEN VAN HET UNIVERSUM - Benjamin Alire Sáenz (Blossom Books, 2017, vertaald door Aimée Warmerdam)Pim: Op een van de eerste pagina’s, nog voor het colofon, schrijft de Nederlandse uitgever van het boek ons een brief. Ze schrijft bijvoorbeeld: ‘Je kunt Ari & Dante maar één keer voor de eerste keer lezen, en wauw, wat zul je daarvan genieten.’ Tijdens het lezen van dit stuk, werd ik een beetje zenuwachtig: nu móét ik dus ook echt gaan genieten. Maar van die zenuwen en sceptische gevoelens bleef niets meer over: ik moest haar gelijk geven. Ik heb genoten.

Edward:  Er zijn van die boeken waarbij je inderdaad meteen, zelfs al had je nog wat defensieschermen opgetrokken, van de hoofdpersonen gaat houden. Dat geldt in grote mate voor Aristoteles (Ari) en Dante. Ze zijn allebei zestien en doen een acute vriendschap op, als Dante in El Paso komt wonen, de stad die hij eerst verschrikkelijk vindt, maar waarvan hij later toe moet geven dat hij er zich thuis voelt. Omdat Ari daar is? Omdat Ari daar is: zijn beste vriend. Die jongenswarmte gloeit voortdurend uit het boek. Maar ook de verwarring. Waarom wordt er zoveel gezwegen in het gezin van Ari? En waarom is Ari van dat zwijgen misschien wel de belangrijkste vertegenwoordiger? We lezen de gedachten van de jongens en de gesprekken van de jongens en we willen de woorden soms wel van de bladzijden eten – zo weinig weerstand heb je, al na een paar hoofdstukken dus, tegen deze warmhartige twijfelaars. 

Pim: Ja, Ari en Dante. Inderdaad twee jongens waar ik een beetje van ben gaan houden, al was dat bij mij niet vanaf het begin. Het duurde even en ik had eerst een aantal pagina’s nodig om aan ze te wennen. De jongens zijn allebei geen alledaagse jongens, dat merk je al aan hun namen. Aristoteles en Dante, vernoemd naar twee grote filosofen, zijn eigenlijk zelf twee kleine filosofen. Er zijn weinig jongens die op die leeftijd al zo bijdehand zijn, zowel in dialogen als in gedachten. Het boek leverde daardoor wat in qua geloofwaardigheid, maar kreeg er gelukkig humor voor terug. Het geeft het boek een bepaalde luchtigheid die op bepaalde momenten ook echt nodig is. De prachtige vriendschap die schrijver Benjamin Alire Sáenz de twee jongens heeft gegeven, is soms wel erg spannend.

Edward: Ik kan me daar iets bij voorstellen, maar zelf had ik er geen last van. In de subtiele voortgang van het verhaal schuilt zoveel moois, in de tekening van de relaties tussen de verschillende personages (de verhouding van de jongens tot hun ouders is heel liefdevol, een uitzondering in young adultromans) leren we zoveel meer dan alleen dat wat er staat, in de prachtige plot schuilen zulke bijzondere verrassingen, dat Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum voor mij binnen de YA-literatuur een klassieker is. Een klassieker die gelezen moet worden.

Reacties